Hur du vinner på trav

Gustav Lindgren
Gustav Lindgren
Gustav Lindgren
Skriven av
Gustav Lindgren

Gustav älskar att betta. Han förälskade sig tidigt för poker och blev snabbt duktig på att räkna på odds. Från det var inte steget långt till att börja med sports betting och senare även entertainment betting.

Så länge som det går att räkna på oddsen och hitta de bästa dragen, så är Gustav intresserad.

Uppdaterad:
2023-10-23
Redaktör: 
Karin Svensson
Karin Svensson
Redaktör
Karin Svensson

Karin är vår redaktör på Vinnare.se. Hon har tidigare arbetat på ett större spelbolag med säte på Malta. En galen tid som hon själv brukar uttrycka det.

Hon har fortfarande bra kontakter i branschen och håller sig à jour med vart vindarna blåser.

Karin har en examen från Stockholms Universitet.

Granskare: 
Ulf Jansson
Ulf Jansson
Granskare
Ulf Jansson

Ulf är vårt orakel och faktagranskare. Han har, förutom att ha arbetat för två olika större bolag, varit konsulthjälp vid starten av ett nytt spelbolag.

Med sin långa erfarenhet ser han på branschen med lite andra ögon än oss andra.

Ulf tog sin examen vid Lunds Universitet

I spel på trav, liksom på galopp och även monté, spelar kunskap stor roll. Ser du till att skaffa dig en gedigen grundkunskap, och dessutom gör grundlig research för de lopp du spelar på, kan du många gånger väsentligt förbättra dina vinstchanser.

Förmodligen blir ditt spelande på hästar också betydligt roligare. Det finns en anledning till att flera hundratusen svenskar har spel på travsport som en av sina största hobbyer!

Rekommenderade andelsspel
Lördag 16:20
Färjestad
Bild på tippare
Storlek:
12 andelar
199 kr
Lördag 16:20
Färjestad
Bild på tippare
Storlek:
50 andelar
Presenteras i samarbete med MinAndel.se.

På den här sidan presenterar vi nyttiga tips kring hur du kan bli en vinnare på att betta på trav. Du kan använda tipsen både för V-spel hos ATG och när du spelar på travodds på svenska spelbolag på nätet. En del av tipsen kan med fördel appliceras även på betting på galopp.

Kom ihåg! Precis som i alla former av spel om pengar finns även i trav ett stort element av slump. Med tipsen nedan har du möjlighet att minska slumpens effekt. Du kan dock inte utradera den helt och hållet.

1. Ta seriöst på kunskap och research

De som är mest framgångsrika inom spel på travsport är de som läser på mest. Kunskap är allt, och ju mer du läser på och analyserar, desto större chanser har du att bli en vinnare på trav. Travsport är så mycket mer än formkurvor och kvalitet på ekipagen!

Läs så mycket du kan om både trav i allmänhet och specifikt om trav som spelform. Ett bra tips är att börja med att läsa analyser från travexperter. Alla dagstidningar erbjuder travtips, och de större av dem, såsom Aftonbladet och Expressen, presenterar mycket gedigna analyser och tips dagligen. Det finns även specialiserade tidningar/e-tidningar för travsport (bland annat Travronden och Vi Tippa).

Försök att förstå vilka faktorer som tipsen grundas på och hur experterna utvärderar olika förutsättningar. Läs gärna också så många intervjuer med kuskar du bara kan. Kuskarna sitter på den största kunskapen om trav och det finns mycket att lära av dem. Andra källor till information är TV-kanalernas direktsändningar och den tjänst för video som finns på ATG:s webbplats.

2. Förstå grunderna i travbetting

En person som kan ”allt” om trav som sport behöver inte vara en duktig tippare. En vinnare på trav behöver nämligen också kunskap om de olika spelformer som finns, vilka regler som gäller för dem samt hur schemana för utbetalningar ser ut.

Ett enkelt exempel: V75 är det stora flaggskeppet i ATG:s utbud. Det är här de stora pengarna finns att vinna (rekordet är på 67,3 miljoner), men samtidigt ska mycket till för att du ska vinna över huvud taget. Det är betydligt lättare att vinna på exempelvis V5 eller Dagens Dubbel. Nackdelen är då att utdelningen blir betydligt lägre.

För att bli en vinnare över tid gäller det också att känna till hur man bygger kuponger som ger en optimal balans mellan risk/kostnad och potentiell vinst. De flesta av dem som är skickliga på att vinna pengar i så kallade V-spel såsom V75, V64 och V86 har en gedigen kunskap om hur systemen ska sättas ihop för att ge maximal möjlig avkastning på minsta möjliga insats. Det handlar om att bygga kuponger med en bra balans mellan strecken i de olika avdelningarna. Vem som helst kan – för stora pengar – strecka i princip varje ekipage i varje lopp och på så sätt få stora vinstchanser. Över tid är det dock den som sätter ihop de mer optimala kupongerna som går hem med mest på fickan. Denna färdighet kräver erfarenhet och ett visst sinne för matematik.

3. Så här hittar du vinnarna

Det finns nog en och annan travtippare som någon gång har spått i kaffesump och teblad, men mer vetenskapliga metoder är att föredra om du vill bli framgångsrik med att hitta vinnare. I de kommande fyra tipsen ska vi fördjupa oss i konsten att välja ut rätt hästar (vinnarna!), men först ska vi nämna något om grunderna i analysen av lopp och ekipage.

För varje lopp som arrangeras av ATG kan du ta del av en mycket stor mängd information. Du hittar informationen både i spelprogrammen du hämtar i din spelbutik och på ATG:s webbplats. Du kan hitta dels övergripande uppgifter om loppet (bana, prispengar, kvalificeringskrav, med mera), dels detaljerad information om de deltagande ekipagen.

Informationen om ekipagen ska alltid vara det första du tittar på. De uppgifter du kan börja med att analysera är följande:

  • Placeringarna i de senaste loppen
  • När hästen senast var i aktion (ju senare desto bättre)
  • Vinstprocent för året
  • Tidigare resultat för motsvarande distans och typ av start (om en häst till exempel debuterar på långdistans bör den strykas från din lista)
  • De senaste resultaten med samma kusk (om något)
  • Allmän kapacitet (jämför rekordtiden per kilometer)

Observera: Gör inte misstaget att räkna en seger eller en platsplacering på en mindre bana som likvärdig med en seger på exempelvis Axevalla, Solvalla, Bergsåker eller Åbytravet. Det är ofta milsvid skillnad i konkurrensen i loppen mellan de större och de mindre banorna. Du kan med fördel ringa in segrar på de stora banorna med den stora pennan.

När du har gjort en snabb analys av de deltagande ekipagen ser du förmodligen ganska enkelt vilka hästar som bör vara favorittippade och vilka som har betydligt mindre chans att vinna. Du har helt enkelt en ”bruttolista” att fortsätta arbeta med i din jakt på vinnarna.

4. Underskatta inte kuskens betydelse

Det är i skrivande stund fem kuskar som har vunnit fler än 6000 lopp i karriären, och det är far och son Olle och Björn Goop som toppar listan. Dessa kuskar har varit aktiva länge och har inte sällan haft mycket duktiga hästar i sina stall. Deras framgångar bygger emellertid främst på deras skicklighet. Kort sagt har det en mycket stor betydelse vilken kusk som sitter i sulkyn. Faktum är att statistiken visar att de topp 10 bästa kuskarna (sett till segerprocent) vinner över hälften av loppen.

Den regel du bör ha med dig när du tippar, är att en duktig kusk kan vinna med en sämre häst – och, vice versa – att en bra häst inte kan uppväga en kusks bristande skicklighet. Om du väljer mellan två i princip likvärdiga hästar – välj alltid den häst som har den bästa kusken i sulkyn.

5. Analysera hästarnas spår

Travlopp startar antingen med voltstart eller bilstart. För respektive typ av start finns vissa spår som är mer gynnsamma än andra. Ju fler startande, desto större betydelse har spåren.

För voltstart är spåren 1, 6 respektive 7 de som ger hästarna den snabbaste vägen ut ur starten. Statistiskt sett är dessa spår mycket gynnsamma. Spår nummer 2, 4 och 5 är raka motsatsen. Framför allt finns en ökad galopprisk i och med att det brukar bli snäva svängar i volten. Övriga spår ger en längre start och hästarna behöver ha en mycket hög kapacitet för att komma till vinnarpositioner.

För start med bil (anges som autostart i programmen) startar hästarna bredvid varandra bakom bilens galler. Det gör att startspåren inte får samma betydelse. Samtidigt visar statistiken att spåren 2-5 är något mer gynnsamma än de andra. Spår 1 kan dock vara mest gynnsamt, men för det krävs att hästen går för fullt direkt och kan lägga sig i täten.

6. Förhållandena på banan

När du har analyserat bland annat form, kvalitet och spår bör du också undersöka hur banan ser ut samt vilket väder som väntas före och under loppet. Hästar är som vi människor. Vissa är glada i ur och skur, medan andra presterar mindre bra i dåligt väder. Vissa hästar klarar sig mycket bra även om banan är tungsprungen, medan andra inte riktigt har kapaciteten att forcera en tung bana.

Förr i tiden var du tvungen att rent fysiskt vara på plats på stallbacken för att få information om väderlek, skicket på underlaget, med mera. Fram till i början av 2000-talet var det i princip bara för Elitloppet som vi via media kunde ta del av rapporter på tävlingsdagen. Numera presenteras du för allt du behöver veta på dagstidningarnas och travtidningarnas webbplatser samt hos ATG.se. Här kan du också ta del av rapporter kring hästarnas uppvärmning (värmningen).

Tips: Om du vill ge dig själv de bästa förutsättningarna för att vinna, bör du inhämta information ända fram till strax innan spelstopp. Du ska självklart ha en i princip färdig kupong timmarna innan spelstopp, men du bör vara beredd på att göra justeringar.

7. Titta närmare på startpengar och prissummor

Det finns ett sista tips som du med fördel kan ha i verktygslådan när du ska välja ut dina vinnare. Det handlar om att jämföra inkörda prispengar med startpengarna. Inom trav, och även inom galopp, används mycket ofta totalt inkörda prispengar som en kvalificeringsfaktor när loppen sätts ihop. Spannet mellan lägsta respektive högsta prissumma är vanligtvis ganska stort, så det kan finnas förhållandevis stora skillnader i kvaliteten mellan hästarna. En häst som är nära att slå i taket och därmed ska ta steget till nästa klass, bör om allt annat ser gynnsamt ut ses med god segerchans.

Speltyper för trav

Det kan bara finnas en vinnare i ett travlopp. Det betyder samtidigt inte att ”vinnare” är den enda spelformen. ATG erbjuder en mycket stor mängd olika spelformer och även de utländska spelbolag som har travsport i sitt utbud är flitiga med att erbjuda många sätt att spela.

V75

V75 är det mest penningstinna så kallade V-spelet (spel som avgörs över fler än två lopp). Det har körts i princip varje lördag sedan 1993. Siffrorna 7 och 5 står för att det körs totalt 7 lopp och att utdelning ges från 5 rätt. V75 är det absolut mest populära spelet, med en omsättning som inte sällan överstiger 100 miljoner.

V86

V86 är ett V-spel som avgörs varje onsdag. Idén från ATG:s sida var inledningsvis att erbjuda ett lite mer spännande alternativ till onsdagarnas V64-omgångar någon gång ibland, men spelet visade sig vara så populärt att ATG snart permanentade spelformen. I V86 är uppgiften att i 8 lopp få minst 6 rätt.

V65 och V64

V65 är en klassisk spelform som har funnits sedan 1974. Fram tills V75 introducerades var V65 ATG:s flaggskepp. V65 avgörs idag en handfull gånger i veckan, ofta på de lite mindre banorna. I V65 vinner du på sex respektive fem rätt.

V64 är en variant på klassikern, där potten fördelas över alla kuponger med sex, fem respektive fyra rätt. Spelformen avgörs flera gånger i veckan (skild från V65).

Top 7

ATG förnyar ständigt sitt utbud och den senast lanserade spelformen är Top 7. Det är ett mycket okomplicerat spel där uppgiften är att tippa vilka sju ekipage som kommer först i mål. Spelet erbjuds på V75-5 och utdelning betalas för 2-7 rätt.

Top 7 är ett spel för såväl nybörjare och måttligt travintresserade som mycket skickliga spelare. Den som vill vara med i jakten på vinsterna utan att analysera startlistan i detalj väljer ett färdigt spel i fyra olika prisnivåer (ungefär som Harry Boy för V75). Den som istället vill skapa en egen kupong väljer alternativet Top 7 Pro.

Övriga V-spel

Ovan fyra spel är de mest populära. Det finns dock fler V-spel än så, nämligen V5, V4 och V3. Vanligtvis är V3 och V4 en del av V5-kupongen. I dessa tre spelformer gäller det att få alla rätt. Loppen avgörs ofta flera gånger per dag på olika banor. Under sommarmånaderna kan det köras upp till fem stycken V-tävlingar varje dag.

Dagens Dubbel

Dagens Dubbel är en mycket uppskattad spelform bland både ”hobbyspelare” och professionella spelare med en omsättning som kan uppgå till omkring tio miljoner kronor per dag. Populariteten kommer av att spelet är mycket enkelt att förstå samtidigt som det kan ge stora utdelningar på små belopp. Idén är att du ska tippa vinnaren i två utvalda lopp. Om du tippar rätt vinner du ett belopp som motsvarar vinnaroddset multiplicerat med din insats.

Lunchdubbeln är en ”light”-version av Dagens Dubbel. Spelformen avgörs varje dag, normalt i den ordinarie lunchomgången för V5.

Vinnare och plats

För den som vill spela på resultatet i ett enskilt lopp finns många alternativ. Det mest centrala är givetvis vinnare. Ett spel på vinnare är framgångsrikt om den tippade hästen kommer först i mål. Ett alternativ till vinnare är plats. Här gäller det att tippa en häst som etta, tvåa eller trea. Alternativet Vinnare & Plats är ett spel som innebär att du spelar en häst att både vinna och placera sig. Egentligen innebär spelformen bara att du inte behöver fylla i två kuponger. Blir hästen exempelvis trea vinner du på platsspelet men förlorar på vinnarspelet.

Om du tror dig kunna tippa både segrarekipaget och silvermedaljören i ett lopp är Tvilling ett alternativ. Med Tvilling vinner du oavsett hur de två hästarna placerar sig sinsemellan. Vill du tippa helt korrekt placering är det istället Komb du ska välja. Känner du dig manad att korrekt tippa hela prispallen (1-3) finns alternativet Trio.

Stora lopp att spela på

Vissa lopp får automatiskt mer uppmärksamhet än andra. Svensk travsports största tävling Elitloppet är till exempel en bra mycket mer uppmärksammad tävling än ett V75-lopp på en sommarbana. Det är framför allt kvaliteten på de ekipage som deltar i de olika loppen som avgör statusen för ett lopp.

Det är fem travlopp i Sverige som utgör en klass för sig. Det handlar om Elitloppet (Solvallas internationella elitlopp), Åby Stora Pris, Olympiatravet, Svenskt travkriterium och Svenskt travderby. För Derbyt, Kriteriet och Olympiatravet ska hästarna kvala in genom kvalificeringslopp på V75-kalendern. För Elitloppet och Åby Stora Pris finns emellertid inga kval eftersom de båda är så kallade invitationstävlingar.

Åby Stora Pris och Elitloppet är inte bara de två största travloppen i Sverige utan också två av de största loppen i världen. Det är bara Grand Prix d’Amérique som körs på Vincennes utanför Paris och Hambletonian Stakes i USA som är större om vi mäter popularitet och prispotter.

Fick du ut det du ville av texten?

Klicka på en stjärna för att sätta betyg.

Medelbetyg 4.5 / 5. Antal röster: 26

Inga betyg ännu, blir först med att betygsätta artikeln.

Saknar du något eller har du någon annan feedback?

Hur kan vi förbättra artikeln?