Skraplotter

Martin Olofsson
Martin Olofsson
Martin Olofsson
Skriven av
Martin Olofsson

Martin har varit skribent inom spelbranschen av och till under hela sitt arbetsliv. Han har specialiserat sig på turspel, som lotto, bingo och slots.

Har man tur på nivå med Alexander Lukas behöver man inte lära sig att räkna på odds...

Uppdaterad:
2023-10-23
Redaktör: 
Karin Svensson
Karin Svensson
Redaktör
Karin Svensson

Karin är vår redaktör på Vinnare.se. Hon har tidigare arbetat på ett större spelbolag med säte på Malta. En galen tid som hon själv brukar uttrycka det.

Hon har fortfarande bra kontakter i branschen och håller sig à jour med vart vindarna blåser.

Karin har en examen från Stockholms Universitet.

Granskare: 
Ulf Jansson
Ulf Jansson
Granskare
Ulf Jansson

Ulf är vårt orakel och faktagranskare. Han har, förutom att ha arbetat för två olika större bolag, varit konsulthjälp vid starten av ett nytt spelbolag.

Med sin långa erfarenhet ser han på branschen med lite andra ögon än oss andra.

Ulf tog sin examen vid Lunds Universitet

Om du älskar att skrapa lotter kan du givetvis ta del av skraplotter på nätet. Med en skraplott online får du ta del av underhållningen snabbare eftersom du inte behöver gå till butiken för att köpa dina lotter när du känner dig lite extra tursam.

Du förlorar visserligen känslan att med ett mynt eller naglarna skrapa fram belopp efter belopp, men det är också egentligen de fysiska skraplotternas enda fördel.

Skraplotter online

Den nya spellagen 2019 har satt käppar i hjulet för skraplotter online. Enligt de nya reglerna får bara staten och allmännyttiga organisationer erbjuda skraplotter, detta eftersom de klassas som lotterier. Kort sagt är det alltså bara Svenska Spel, IOGT-NTO, Kombispel och liknande aktörer som får sälja skraplotter vare sig det sker i verkliga världen eller online.

Så var det inte fram till den 31 december 2018. Då kunde alla sajter med licens på Malta erbjuda lotter av olika slag. Många var betydligt mer fantasifulla än de som finns hos Svenska Spel och många fungerade mer som spännande små minispel.

Många spännande varianter

Att skrapa exempelvis Triss är spännande i och med att det faktiskt kan dölja sig en miljonvinst bakom skyddsplasten. Spelidén är dock inte särskilt upphetsande. Nio stycken fält ska avtäckas och sedan är det roliga slut. Väljer du att spela på nätet får du betydligt större valfrihet. Så, vilka skraplotter finns det?

Förutom digitala skraplotter med 3 x 3 fält att skrapa finns idag exempel på betydligt mer fantasifulla spel. Spelen i Svenska Spels ”skrapfamilj” är bra exempel.

Skraplotter i mobilen

Äldre lotter kan normalt bara spelas på datorn. Nya skraplotter skapas dock i regel i HTML5, vilket innebär att de kan öppnas på alla plattformar, alltså även på mobila enheter.

Vill du kunna spela skraplotter i mobilen eller på surfplattan kan du alltså med fördel försöka nosa reda på de nyaste titlarna.

Vinstchanser

Vilka är de bästa skraplotterna online? Är det de spel som har den mest innovativa spelidén eller är det de som har de högsta maxvinsterna? Vilken skraplott har störst vinstchans?

RTP

Den bästa skraplotten är nog den som ger mest tillbaka i snitt över tid. Denna siffra brukar kallas teoretisk återbetalning (RTP) och den visar i procent vad som går tillbaka till spelarna.

En hög RTP visar också överlag på en hög vinstchans. Det finns lite mer matematik än så bakom – till exempel hur vinstplanen är fördelad mellan de olika vinsterna – men generellt är det givetvis bra ju högre RTP en skraplott har.

RTP hos Svenska Spel

Brukar du aldrig vinna på Trisslotter? Det beror inte på otur. Det beror på att vinstandelen är låga 50,70%. Svenska Spel betalar alltså bara tillbaka hälften av alla insatser i vinster.

Dessutom inkluderas alla de vinster som betalas ut via TV-dragningarna i den totala återbetalningen, vilket gör att RTP för de ”vanliga” kontantpriserna är ännu lägre. För MiniTriss är vinstandelen faktiskt ännu lägre än för Triss, nämligen 49%.

RTP på andra skraplotter

Svenska Spels lotter är samtidigt faktiskt exempel på mycket generösa skraplotter i Sverige. Det finns många exempel på lotterier som har en betydligt lägre vinstandel än vad Triss/MiniTriss har.

Miljonlotteriet, som är en annan stor aktör för svenska lotter, betalar ut mellan 44-47% av insatserna och Kombispels Glädjelotten har en vinstdelning på ynka 40,80%.

Svenska Spels skraplotter

Svenska Spels skraplotter kan delas in i två typer, nämligen Triss (med alternativ) och andra skrapspel. Triss finns i fyra varianter. Numera har vi inte alls bara den gamla klassikern att välja i butik eller online.

  • Triss
  • DubbelTriss
  • MiniTriss
  • Triss 40 kr

”Vanliga” Triss kostar 30 kr och kan ge direktvinster på mellan 30 kr och 100 000 kr på skrapet. Tre stycken TV-symboler är biljetten till en dragning i TV där vinsten blir mellan 100 000 kr och 5 miljoner kronor. Tre stycken framskrapade klöversymboler leder också till en TV-dragning. Här blir priset en ”månadslön” på mellan 10 000 kr och 100 000 kr i 25 år.

Triss 40 kr är en större lott än originalet. Här finns 12 belopp att skrapa fram. Det gäller dock fortfarande att skrapa fram tre lika belopp. Maximal vinst direkt på skrapet är 5 miljoner kronor.

Dubbeltriss ger chansen att vinna på fyra olika sätt eftersom lotten kort och gott består av två vanliga Triss-lotter. I övrigt fungerar den här modellen i princip som originalet.

MiniTriss, som tidigare gick under namnet Tian, har sex belopp som ska skrapas fram. 10 kr är minsta vinst för tre lika medan 100 000 kr är maxvinsten.

Övriga skrapspel är tänkt att ge lite mer underhållning under lite längre tid. Spelen är följande:

  • Skrap PAC-Man
  • SkrapKryss
  • SkrapBingo
  • SkrapMatcha
  • SkrapKeno

PAC-MAN (varumärke) är en lott där antalet vinstsymboler avgör hur mycket du vinner. En miljon är maxvinsten. De övriga fyra spelen ska skrapas i två steg. Först och främst ska nummer eller bokstäver skrapas fram. Sedan gäller det att ha turen att hitta dessa i det huvudsakliga skrapfältet.

Skraplotternas historia

Skraplotter har funnits ända sedan det blev praktiskt möjligt att massproducera pappersbaserade kort med överdrag av plast. Det var på 1950-talet som de första mer moderna skraplotterna såg dagens ljus.

Det var dock inte förrän 1974 som massproduktion av skraplotter verkligen tog faart. Det året var det två utvecklare på Scientific Games som adderade datorgenererad slumpmässighet till konceptet. Tidigare var varje skraplott tillverkad enligt manuella tekniker för slumpmässighet. Med datorernas hjälp kunde tillverkarna trycka fler lotter i ett snabbare tempo.

Under 1980-talet blev lotterna mer och mer populära både i Sverige och utomlands. I Sverige lanserades Triss år 1986 och föreningar och organisationer för allmännyttiga ändamål (exempelvis Bingolotto) var inte sena att följa med i trenden.

Fick du ut det du ville av texten?

Klicka på en stjärna för att sätta betyg.

Medelbetyg 4 / 5. Antal röster: 1

Inga betyg ännu, blir först med att betygsätta artikeln.

Saknar du något eller har du någon annan feedback?

Hur kan vi förbättra artikeln?