Bingo

Martin Olofsson
Martin Olofsson
Martin Olofsson
Skriven av
Martin Olofsson

Martin har varit skribent inom spelbranschen av och till under hela sitt arbetsliv. Han har specialiserat sig på turspel, som lotto, bingo och slots.

Har man tur på nivå med Alexander Lukas behöver man inte lära sig att räkna på odds...

Uppdaterad:
2023-10-23
Redaktör: 
Karin Svensson
Karin Svensson
Redaktör
Karin Svensson

Karin är vår redaktör på Vinnare.se. Hon har tidigare arbetat på ett större spelbolag med säte på Malta. En galen tid som hon själv brukar uttrycka det.

Hon har fortfarande bra kontakter i branschen och håller sig à jour med vart vindarna blåser.

Karin har en examen från Stockholms Universitet.

Granskare: 
Ulf Jansson
Ulf Jansson
Granskare
Ulf Jansson

Ulf är vårt orakel och faktagranskare. Han har, förutom att ha arbetat för två olika större bolag, varit konsulthjälp vid starten av ett nytt spelbolag.

Med sin långa erfarenhet ser han på branschen med lite andra ögon än oss andra.

Ulf tog sin examen vid Lunds Universitet

Bingo kan vara ett av våra mest klassiska folkspel. Spelets historia är lång, och en första version av spelet som vi känner det idag var favoritunderhållningen bland den uttråkade italienska adeln redan under 1500-talet. Namnet på spelet, liksom de regler vi använder idag, har dock mindre än 100 år på nacken. Det var i USA under 1930-talet som den moderna bingon kom till.

Vet du varför spelet heter bingo? Det handlar om att spelarna i spelets barndom i USA markerade sina nummer med en böna (bean). Vid full rad eller full bricka skulle man utropa ”beano” för att uppmärksamma de andra på sitt resultat. Beano blev sedan till just bingo.

» Visa mig topplistan! 

Grunderna i bingo

Bingo är ett nummerspel och därigenom också ett rent slumpspel. Du som spelare har ingen chans att påverka utgången i en omgång, utan du har bara att hålla tummarna för att tombolan med nummerbollar favoriserar just din bingobricka.

Det är just en tombola (ett roterande hjul eller en roterande trumma) och en bricka som är allt som behövs för att spela bingo. En utropare tar upp en numrerad boll efter en annan och spelarna ska, om de hittar de utropade numren på sina brickor, markera dem exempelvis med ett kryss. Det gäller sedan att vara först med att ha markerat en hel rad, ett mönster eller full bricka. Samma koncept gäller för bingo online, men då sker allt digitalt.

I bingo är arrangören själva motparten. Man spelar alltså inte mot de andra spelarna. Detta, tillsammans med att spelet är så okomplicerat, gör att det inbjuder till sociala interaktioner mellan spelarna, och för många är den sociala biten faktiskt viktigare än att man har chansen att vinna pengar, varupriser eller vad som nu kan ligga i potten.

Bingo i Sverige

Adeln i Italien spelade ett bingoliknande nummerspel redan för ett halvt millennium sedan och i USA har tombolorna gått varma sedan 1930-talet. Bingo i Sverige har inte en lika lång historia. Den börjar faktiskt så sent som 1961. Då arrangerade den lilla idrottsföreningen Gunnarstorps IF i Skåne det första bingospelet på svensk mark.

Gunnarstorps IF:s initiativ visade sig vara mycket populärt och snart spelades det bingo i klubbar och föreningar runt om i Skåne. Några år senare var spelet ett givet sätt för föreningar runt om i hela landet att få in extra pengar till kassan.

De första bingohallarna i Sverige dök upp under det sena 1960-talet, och fram till slutet av 1980-talet var bingospel ett stort folknöje. Intresset minskade dock omkring 1990, men det skulle snart ta fart igen, detta genom Bingolotto.

Bingolotto

Bingolotto startade 1989. Succén var inte omedelbar eftersom de första säsongerna sändes i den för Göteborg lokala TV-kanalen Kållevisionen. I oktober 1991 tog TV4 över sändningarna och framgången blev ögonblicklig. Faktum är att arrangören i början hade svårt att få fram tillräckligt med lotter för att möta efterfrågan.

Genom åren har Bingolotto upplevt både perioder av succé och perioder av förfall. Idén med direktsänd underhållning och många olika typer av spel har dock varit mer eller mindre attraktiv sedan starten. Programmet och konceptet kommer förmodligen att leva kvar i många år till. Bingolotto erbjuder för övrigt genom sin ägare Folkspel numera också bingo på nätet.

Bingo på Svenska Spel

Svenska Spel har aldrig erbjudit bingospel i bingohallar, men sedan ett par år tillbaka kan vi spela bingo online på spelmonopolets webbplats. Det finns en handfull olika spel att prova på. De mest populära spelen är Rock’n’roll (variantbingo) och Bullseye (mönsterbingo).

Det finns ytterligare ett par aktörer med statliga tillstånd som erbjuder bingospel på nätet. Postkodlotteriet är en av de största.

Bingo online

Om du vill spela bingo idag har du två alternativ. Du kan antingen söka upp närmaste bingohall eller slå på datorn och besöka en bingosajt på nätet. Väljer du sistnämnda får du en lång rad fördelar. Den tydligaste är kanske att du inte behöver lämna hemmet för att kunna ta del av underhållningen. En annan fördel är att du inte har några öppettider att bry dig om. Ytterligare en fördel är faktiskt att du kan vinna mer och oftare.

När du spelar online har du många olika bingorum att besöka. De har ofta olika teman, vilket kan göra spelandet lite roligare. Du har också fler olika speltyper att välja mellan på nätet. I tillägg kan du ofta ta del av minispel av olika slag.

Chatt och chattävlingar

Men hur är det då med den sociala biten vid spel på nätet? Bingosajterna har löst det hela med att lägga till chattfönster i spelen. På så sätt kan de deltagande spelarna kommunicera med varandra och till exempel gratulera till vinster eller skicka några uppmuntrande ord. Vissa sajter har tagit detta koncept ett steg längre genom att låta spelarna se och höra varandra via webbkameran på datorn.

Majoriteten av bingosidorna ser även till att ha chattvärdar. Det är personer som har till uppgift att dels svara på frågor, dels arrangera chattävlingar. Tävlingarna är normalt mycket okomplicerade och priserna är blygsamma. Samtidigt kan tävlingarna ge lite extra krydda.

Minispel

Många av de större bingohallarna i Sverige erbjuder även casinospel, detta i form av Svenska Spels Vegas-automater. När du spelar nätbingo har du alltid möjlighet att ta del av spel på slots, bordsspel och andra hasardspel. Vanligtvis har sajterna en större sektion för exempelvis spelautomater i en sektion som är skild från bingospelen, men många erbjuder även slots som minispel i själva spelklienten. Idén är att du ska kunna ta del av extra spelunderhållning medan du väntar på att nästa runda ska börja. Du kan givetvis också spela minispel utan att först behöva köpa brickor.

Regler för bingo på nätet

Att komma igång med att spela på nätet är inte svårt. Det första du ska göra är att välja ett bingorum och ett bingospel som passar dig. Du kan göra urvalet utifrån vad brickorna kostar, vad som finns att vinna, hur många vinstchanser du har i respektive omgång med mera.

Nästa steg är att köpa bingobrickor. En bricka kan kosta allt mellan någon krona och upp till 20 kr. Vanligtvis kan du köpa hur många brickor du vill. Därefter är det bara att vänta tills spelomgången startar.

När spelet startar kommer en virtuell bingoutropare att ropa ut nummer efter nummer. Formatet är ”bokstav + siffra”, till exempel ”Bertil 10”. Om du har ett utropat nummer på din bricka markeras numret automatiskt. Lyckas du bli först med en rad, ett visst mönster, eller vad målet nu är, får du bingo. Du tar då hem antingen ett förutbestämt belopp eller en procentandel av vinstpotten.

Återbetalning och vinstchanser

Jämfört med många andra hasardspel du hittar på nätet, har bingo tyvärr en förhållandevis låg återbetalning. Vad spelen betalar tillbaka är olika på olika sajter, men du får räkna med att återbetalningen ligger på omkring 80%. Över tid ger varje 100 kr i insatser alltså 80% tillbaka. Spelar du hos Svenska Spel får du tyvärr nöja dig med en återbetalning på 50% (55% för singelspel).

Vinstchanserna avgörs framför allt av hur många brickor som säljs i en spelomgång, och hur många av dessa du har. Bingo handlar ju om att ”komma först till målet” – till exempel att få en full rad – och sannolikheten att bli först ökar med antalet brickor du har i spel.

I övrigt kan du inte på något sätt påverka dina vinstchanser. Du kan till exempel inte använda någon bingostrategi. Du kan inte heller försöka identifiera ”heta” eller ”kalla” nummer.

Bingospel

Det finns många sätt att spela bingo. Det finns dock några standardspel som genom åren har visat sig vara mer populära än andra. Nedan är lite kort om de speltyper du idag kan hitta på bingosajter online.

75 bollars

75 bollars bingo är ett spel där en bricka består av 5×5 fält med nummer från 1 till 75. Vinst betalas ut för en rad, två rader, tre rader, fyra rader respektive full bricka.

När du tittar på utbudet av bingospel online kommer du snart att upptäcka att det också finns ett spel som kallas 75 bollars variant. Här består brickan av tre brickor i en, precis som brickorna man spelar med i Bingolotto.

90 bollars

90 bollars bingo är spel där brickorna är av formatet 9×3. På var och en av de tre raderna finns fem nummer mellan 1-90. Vinst betalas ut för en rad, två rader samt för full bricka.

Klassisk bingo

I klassisk bingo finns tre sätt att vinna, nämligen på vågrät rad, lodrät rad och diagonal. Ofta finns en friruta, nämligen den i mitten av rutnätet på 5×5 nummer.

Mönsterbingo

I mönsterbingo är uppgiften att vara först med att fylla ett mönster på brickan. Mönstret kan vara i form av en siffra, en bokstav eller till och med logon för spelsajten.

Singelspel

Singelspel är spel som du spelar ensam mot huset. Du har alltså inga medspelare/motspelare. Av den anledningen kan du starta en spelomgång när du själv vill. I singelspel kan du vanligtvis välja mellan flera olika insatser.

Jackpottar

I en del bingospel finns jackpottar att vinna. Vissa är fasta medan andra ständigt växer. Ett par procent från varje brickköp går till att bygga upp potten. För det mesta gäller att jackpotten går till den spelare som lyckas uppnå ett visst resultat i spelet (exempelvis full bricka) inom ett mycket litet antal nummer.

Live dealer

Live dealer är ett koncept som har tagit casinospelarna med storm. Det finns idag emellertid ingen renodlad version av live dealer bingo. Med stor sannolikhet ligger en sådan produkt dock inte särskilt långt fram i tiden.

Spela i mobilen

Att spela bingo i mobilen är en möjlighet de flesta bingosidor erbjuder. Möjligheten, och det utbud av spel du kan erbjudas, beror dock i stort på sajtens storlek. Ju större sajt, desto större fokus på mobilbingo! För att börja spela behöver du normalt inte göra mer än att slå in webbadressen i din iPhone, iPad eller Android-enhet och logga in. Givetvis kan du också registrera ett nytt konto direkt från din mobila enhet. En del av de större sajterna har också skräddarsydda bingoappar för spel i mobilen.

Av naturliga skäl är det rekommenderat att du använder en surfplatta om du vill spela utan att vara fast vid datorn. På surfplattans större skärm får du en betydligt bättre spelupplevelse. Det kan också vara så att du vid spel på din mobil går miste om ett par centrala funktioner på grund av den mindre skärmstorleken. Det är till exempel inte så lätt för bingosajterna att lyckas klämma in ett chattfönster vid sidan av själva spelet.

Bingobonus

Precis som vad gäller för alla andra typer om spel om pengar online, kan du även för bingo utnyttja bonusar av olika slag. Bingobonusar kan erbjudas nya spelare, som ett incitament att börja spela.

En bingobonus är vanligen inte särskilt stor om vi tittar på med hur mycket sajten fyller på ditt spelkonto. Det är sällan du kan få mer än några hundralappar upp till 1000 kr extra när du sätter in. Samtidigt är bonusen ofta på flera gånger din egen insättning, till exempel 200% eller 300%.

Du ska alltid spela igenom en bingobonus innan du kan göra ett uttag. Detta omsättningskrav är ofta ganska generöst. Det beror på att bingospel har en relativt låg återbetalning (se ovan).

Spela utan insättning

Att erbjuda en bingobonus är att erbjuda ett incitament för spelarna att registrera sig och sätta in. Ett ännu bättre incitament är givetvis att dela ut gratis spelpengar så att spelarna kan spela bingo utan insättning. Detta koncept är faktiskt vanligt förekommande och det finns en mängd sajter där du kan börja spela bingo gratis.

Om du kan ta del av ett sådant erbjudande kan du därefter inte bli erbjuden en mer traditionell insättningsbonus. Det följer av spellagens regler.

Fick du ut det du ville av texten?

Klicka på en stjärna för att sätta betyg.

Medelbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga betyg ännu, blir först med att betygsätta artikeln.

Saknar du något eller har du någon annan feedback?

Hur kan vi förbättra artikeln?