Idol

Idol är en av TV4:s största programsuccéer genom tiderna. Sedan starten 2004 har programmet varit ett av de mest populära i kanalens utbud. Idol har återkommit i programtablån varje år, förutom 2012 då kanalen istället valde att satsa på formaten The Voice och The X Factor. Att dessa format inte blev lika populära som Idol är en klar underdrift, och efter högljudda protester var succén tillbaka året därpå.

Exempel på bra spelbolag där du kan spela på vinnaren av idol:

Precis som gäller för många andra populära tävlingsprogram på TV, finns även Idol representerat bland oddsen hos många spelbolag på nätet. Det går att spela på Idol odds varje säsong. Den som vill ha lite extra spänning i TV-soffan varje fredag under hösten kan alltså spela för riktiga pengar via Idol betting.

Idol odds

En säsong av Idol pågår under närmare nio månader. Säsongen inleds med en auditionturné under våren och det är sedan under höst och tidig vinter som vi får följa de utvalda i deras strävan efter att bli årets idol. Säsongen för odds på Idol inleds när startfältet har tunnats ut till att omfatta endast de mellan 10-12 finalisterna.

Finalisterna tävlar varje vecka i direktsända finaler. Inför den första veckofinalen brukar spelbolagen presentera endast ett fåtal odds, detta eftersom deltagarna ännu inte har kunnat visa upp sina talanger fullt ut. Från och med veckofinal nummer två i ordningen brukar det emellertid finnas odds för både vem som vinner veckofinalen, vem som får lämna programmet samt en del spelalternativ för placering. Hos de största svenska spelbolagen går det att spela platsspel för alla artister samt Head 2 Head-spel. Möjligheten att spela live på Idol är något som endast mycket få spelbolag har erbjudit hittills, men det är förmodligen något som kommer mer och mer i framtiden.

Det största antalet spelmöjligheter för Idol betting presenteras naturligtvis inför finalen. Idolfinalen brukar gå av stapeln omkring Lucia varje år. Det gäller även för Idol 2017 och Idol 2018. I det direktsända avsnittet där bland annat Anders Bagge och Kishti Tomita ska recensera de två eller tre artisterna för sista gången brukar vi kunna spela på Idol vinnare, placering, vinstmarginal, juryns röst respektive svenska folkets röst.

Bästa oddsen för Idol

Alla de större svenska spelbolagen presenterar odds för idolvinnaren. Om du redan har ett spelkonto hos ett svenskt bolag kan du förmodligen hitta oddsen under rubriker som Underhållning eller Specialer. Vill du ha så många odds som möjligt att välja mellan kan du dock behöva jämföra flera spelbolag. På så sätt kan du också hitta bäst odds för Idol, både i veckofinalerna och i finalen. Om du är duktig på att tippa Idol, varför inte se till att du vinner så mycket som möjligt om du tippar rätt?

Det faktum att Idol handlar om juryns och tittarnas bedömning av en artist gör att betting på fenomenet blir olikt betting på exempelvis fotboll. Spelbolagen har inte heller något större informationsövertag, vilket de har inom sportbetting. Det gör att vi spelare med lite skicklighet, och lite tur, kan hitta odds som inte stämmer helt överens med hur de faktiska vinstchanserna borde vara. Följer du programmet under hela hösten har du nog goda möjligheter att tippa Idol med en liten förtjänst då och då.

Så här är upplägget för Idol

Svenska Idol bygger på ett internationellt format, och varje säsong ser i princip likadan ut. Formatet omfattar fem olika delar, nämligen:

1. Auditionturné
2. Slutaudition
3. Kvalvecka
4. Veckofinaler
5. Final

Under auditionturnén, som pågår mellan mars – maj, sker den första utgallringen. Juryn, som för Idol 2017 består av Kishti Tomita, Anders Bagge, Alexander Kronlund och Nikki Amini, reser runt till olika platser i landet och välkomnar aspirerande artister som får framföra covers eller egna alster.

De lyckliga utvalda blir sedan inbjudna till en slutaudition där en andra gallring sker. Därefter arrangeras under tidig höst en delvis TV-sänd kvalvecka och sedan startar veckofinalerna.

I veckofinalerna, som sänds på fredagar, får vi TV-tittare dels se de mellan 10-12 finalisterna uppträda på scen, dels se hur veckan har avlöpt med sångträning, fritid, det sociala mellan finalisterna, med mera. Det finns ett tydligt tema för varje veckofinal och det gäller för artisterna att både följa temat och även givetvis göra ett så tekniskt fulländat framträdande som möjligt. Juryns uppgift är att ge konstruktiv kritik och vi TV-tittare får ge vårt omdöme genom att rösta.

Varje vecka kommer en artist att få lämna programmet. Det blir alltså successivt färre artister på scen, och i finalen i början/mitten av december återstår bara två (ibland tre) artister. I finalen får finalisterna framföra tre låtar och det är TV-tittarna som bestämmer vem som blir årets Idol-vinnare.

Kända artister som slagit igenom i programmet

Idol har blivit den främsta plantskolan för lovande sångare och musiker i Sverige, och många av dem som har gjort bra ifrån sig i tävlingen har uppnått hög stjärnstatus både inom Sverige och internationellt. Lite intressant är att det sällan har varit Idolvinnarna som har fått störst genomslag. Detta är trots att vinnarna faktiskt är garanterade att få släppa ett album. Hur många kommer idag ihåg exempelvis Markus Fagerwall eller Martin Almgren? Istället återfinns de idag största namnen bland de artister som inte riktigt nådde ända fram. Den kanske största stjärnan från svenska Idol, Eurovision-vinnaren Måns Zelmerlöw, blev inte bättre än femma i Idol 2005. Loreen, som också har vunnit Eurovision, placerade sig som nummer fyra i Idol 2004.

Alla Idol-vinnare sedan starten

2004: Daniel Lindström
2005: Agnes Carlsson
2006: Markus Fagerwall
2007: Marie Picasso
2008: Kevin Borg
2009: Erik Grönwall
2010: Jay Smith
2011: Amanda Fondell
2013: Kevin Walker
2014: Lisa Ajax
2015: Martin Almgren
2016: Liam Cacatian Thomassen
2017: Chris Kläfford

Exempel på bra spelbolag där du kan spela på vinnaren av idol: