Lotto

Martin Olofsson
Martin Olofsson
Martin Olofsson
Skriven av
Martin Olofsson

Martin har varit skribent inom spelbranschen av och till under hela sitt arbetsliv. Han har specialiserat sig på turspel, som lotto, bingo och slots.

Har man tur på nivå med Alexander Lukas behöver man inte lära sig att räkna på odds...

Uppdaterad:
2023-10-23
Redaktör: 
Karin Svensson
Karin Svensson
Redaktör
Karin Svensson

Karin är vår redaktör på Vinnare.se. Hon har tidigare arbetat på ett större spelbolag med säte på Malta. En galen tid som hon själv brukar uttrycka det.

Hon har fortfarande bra kontakter i branschen och håller sig à jour med vart vindarna blåser.

Karin har en examen från Stockholms Universitet.

Granskare: 
Ulf Jansson
Ulf Jansson
Granskare
Ulf Jansson

Ulf är vårt orakel och faktagranskare. Han har, förutom att ha arbetat för två olika större bolag, varit konsulthjälp vid starten av ett nytt spelbolag.

Med sin långa erfarenhet ser han på branschen med lite andra ögon än oss andra.

Ulf tog sin examen vid Lunds Universitet

Lotto är själva urtypen för ett hasardspel. Spelidén är enklast möjliga och allt avgörs av slumpen. Du väljer ett antal nummer på en kupong och sedan ska du bara invänta dragningen.

Här kan du spela på ett lottoresultat

Lyckas du pricka ett större antal nummer tar du hem en vinst, och får du alla rätt kan du bli mångmiljonär. Om du tycker att spel med smått astronomiska vinster i potten är de mest kittlande, är Lotto spelet du ska sikta in dig på.

Spelidén i lotto gör att alla (alla som är över 18 år!) kan vara med och spela. Det är också denna egenskap som är den stora framgångsfaktorn.

Lotto är det överlägset största spelet globalt och även i Sverige. Så har det varit i princip sedan tidernas begynnelse. Enligt myten var faktiskt ett lottoliknande spel centralt för att kinesiska muren skulle kunna uppföras!

Lotto i Sverige

I Sverige har det funnits lotterier sedan 1600-talet och lottospel sedan början av 1900-talet. När startade Lotto som vi känner produkten idag? Året var 1980 och spelet är idag den produkt som har den största omsättningen i Svenska Spels utbud.

I Lotto gäller det att träffa sju nummer av 35 för att ta hem den största vinsten och till och med fyra rätt ger vinst (om än en mycket liten sådan!). Vid sju rätt samt minst två rätt på Joker betalar Svenska Spel ut även en extra jackpott, nämligen Drömvinsten.

Svenska Spels Lotto – vanliga frågor

Att spela hos Svenska Spel är enkelt, men det finns några saker som är bra att känna till.

När är lottodragningen?
Dragningen sänds i TV4 kl. 18:25 på onsdagar respektive kl. 19:55 på lördagar. Här får du lottoresultaten. För att få reda på vem som vann på Lotto kan du hålla utkik bland Svenska Spels nyheter.

När ska Lotto vara inlämnat?
Raderna ska vara inlämnade kl. 17:15 på onsdagar respektive kl. 18:15 på lördagar.

Vad kostar Lotto?
En rad kostar 3 kr för en dragning. Med Joker tillkommer minst 10 kr. För deltagande i även Lotto 2 kostar en rad 6 kr.

Hur spelar man Lotto och Joker?
Joker är ett nummerspel med sju siffror. Varje kupong har en unik sjusiffrig rad och den kostar mellan 10-30 kr att spela. Det är bara att kryssa i Joker-fältet för att vara med i dragningen.

Övriga lotto från Svenska Spel

Monopolet erbjuder även två andra lottospel, nämligen Vikinglotto och Eurojackpott. I Vikinglotto är uppgiften att välja ut sex huvudnummer av 48 samt ett vikingnummer av åtta. Viking Lotto-resultat hittar du på webbplatsen. I Eurojackpot (läs mer nedan) ska man välja fem huvudnummer av 50 samt två av tio stjärnnummer. Notera att Bingolotto inte är ett spel från Svenska Spel.

Internationella lottospel

I lottospel, precis som i alla andra spel om pengar, avgörs vinstplanen och dess utdelningar av två saker, nämligen 1) hur mycket som ligger i potten och 2) vilken procentsats av potten som går till de olika utfallen.

I det svenska monopolets lottospel blir potten automatiskt mer begränsad, helt enkelt eftersom vi inte är så många svenskar! Dessutom finns en mycket tydlig obalans i vinstschemat som innebär att den med sju rätt i princip tar hem hela potten.

Vinstchanser och återbetalning

Om du vill få både större vinstchanser och möjligheten att vinna mer än vad du kan på Lotto, har du numera möjligheten att spela lotto på internationella lotterier. Denna möjlighet är förhållandevis ny. Den första sajten att erbjuda spel på europeiska och globala lottospel och lotterier dök faktiskt upp så sent som 2015.

Några exempel på globala lottospel är Powerball, Mega Millions och Eurojackpot. Sitter du med en kupong med alla rätt på något av dessa spel kan du inte bara bli lottomiljonär utan till och med miljardär.

Vidare är det faktiskt så att de internationella lotterierna har en högre återbetalning överlag. Exempelvis är återbetalningen på Eurojackpot 50% medan den är 36% (om vi räknar bort Drömvinsten) på Svenska Spels Lotto.

Av de största spelen globalt är det i dagsläget i princip bara spanska El Gordo (det spanska jullotteriet som har arrangerats sedan 1812) som inte kan spelas online. Kanske dyker även El Gordo upp på spelsajterna på nätet i framtiden?

Vilket lottospel har störst vinstchans? Och, vilket lotto är lättast att vinna på? Det går faktiskt inte att ge något enkelt svar på dessa frågor. Det är ungefär lika svårt att vinna på alla spel. Att ta hem en högvinst är extra svårt på de internationella lotterierna. Kom ihåg: Det finns ingen möjlighet att välja ”rätt” nummer utifrån något lottosystem, oavsett vad du kan läsa på Flashback och andra forum.

Här kan du spela på utländska lotterier

Du har idag ett tiotal sajter att välja mellan om du vill spela på lottospel på nätet. Hos de flesta av dem kan du välja och vraka mellan lotterierna. Powerball, Mega Millions och liknande titlar finns alltid med.

Viktigt att veta: Spelbolag med svensk licens som erbjuder spel på utländska lotterier erbjuder inte faktiska lotter utfärdade av arrangören. Vad du spelar på är utfallet i lotterierna. Det handlar alltså om vadhållning. Licens att erbjuda lotterier är exklusiv för staten och organisationer för allmännyttiga ändamål.

De nummer du har valt jämförs med den officiella dragningslistan. Om du vinner i dragningen matchar spelbolaget den aktuella lottovinsten och betalar ut den till dig. Om vinsten uppgår till rejält höga belopp (normalt en miljon eller mer) är det i stället ett försäkringsbolag som betalar ut vinsten.

Den enda nackdelen är att du ibland får betala något lite mer för dina lottorader än om du hade spelat på plats i respektive land för respektive spel. Det handlar normalt om 20-25% per rad, det vill säga exempelvis 5 kr extra på en rad som egentligen kostar 20 kr.

För alla spel kan du:

  • Spela egna nummer eller slumpa fram nummer
  • Prenumerera
  • Lägga till systemspel
  • För vissa speltyper kan du också lägga till en ”boost” av något slag – mot en extra betalning givetvis

Mega Millions

När det gäller lotto i USA finns två spel som sticker ut från mängden. Det handlar om Mega Millions och Powerball. Mega Millions är uppstickaren som numera är minst lika välkänd som Powerball.

För att spela Mega Millions ska du välja fem nummer av 75 och sedan även en ”mega ball” (1-15) för att skapa en rad. Det sker två dragningar per vecka, nämligen på onsdagar och lördagar. Att vara med i en dragning med en rad kostar 3.50 euro.

Världsrekordet ligger på inte mindre än motsvarande 14,5 miljarder svenska kronor. I oktober 2018 prickade en ensam vinnare helt rätt på Mega Millions (5+1 rätt)!

Powerball

Powerball är lite av en synonym för lotto globalt. Få spel är så välkända och snudd på mytiska även om spelet faktiskt endast erbjuds i USA (samt på nätet). Powerball är det lottospel som både har betalat ut mest sammanlagt och mest i enskilda vinster.

Den största vinsten som har betalats ut till en enskild spelare är på 590,5 miljoner dollar. Det skedde i maj 2013 och vinnaren var den då 84-åriga Floridabon Gloria MacKenzie. Det är en skaplig drömvinst!

I Powerball gäller det att välja fem stycken nummer av 69 samt en ”power ball” (1-26). En rad kostar 4 euro för en dragning och dragningar sker torsdagar och söndagar.

Utdelningen för 5 + 1 rätt är alltid minst 150 miljoner dollar/euro. Som historien har visat kan toppvinsten dock bli betydligt mycket större än så.

Euromillions

Euromillions är ett lottospel som har funnits i Europa sedan 2004. Det började som en satsning gemensam för de franska och spanska statliga spelbolagen samt ett privatägt brittiskt spelbolag, men idag är det betydligt fler länder som deltar i lotteriet.

I tombolan i Euromillions finns 50 bollar. Din uppgift är att välja fem stycken huvudnummer mellan 1-50 samt två ”lucky stars”-nummer mellan 1-12.

För varje rad betalar du 2.50 euro och du har två dragningar per vecka (tisdag och fredag) att delta i. För att vinna krävs minst två rätt på huvudnumren. Med 5 + 2 rätt vinner du den aktuella jackpotten.

Euromillions är det avgjort mest penningstinna lottospelet i Europa. Flera gånger sedan 2004 har lyckliga vinnare vunnit belopp som överstiger motsvarande en miljard svenska kronor. Vinstrekordet innehas av ett äkta par från Skottland som 2012 tog hem en lottovinst på cirka 190 miljoner euro.

Eurojackpot

Eurojackpot är en gemensam satsning i regi av ett antal spelbolag i Europa. Sverige är ett av de länder som deltar i samarbetet och därför kan du spela Eurojackpot hos Svenska Spel. Idén i Eurojackpot är att du ska välja ut fem nummer av 50 och dessutom välja två stjärnnummer.

Du betalar 25 kr/2.50 euro per rad och du kan betala för upp till tio veckor åt gången. Spelstopp är kl. 19:00 på fredagar. I Eurojackpot sker en lottodragning varje vecka. Det är vid kl. 21:00 svensk tid på fredagar som en tombola dras fram i en studio i Helsingfors och totalt sju nummer slumpas fram.

Alla rätt, det vill säga 5 + 2, ger minst en garanterad jackpott på 10 miljoner euro skattefritt. Om du vill maximera spänningen kan du följa dragningen i TV4.

OBS! Det är endast Svenska Spel som får erbjuda spel på Eurojackpot i Sverige.

Lotto 6aus49

Det är få länder där intresset för lottospel är så stort som i Tyskland. Här finns också ett av de största internationella lottospelen, nämligen Lotto 6aus49. Om du kan din tyska förstår du direkt vad din uppgift är.

Du ska välja sex nummer av 49 samt ett Super Ball-nummer (fungerar som ett tilläggsnummer). Knepigare än så är det inte! Kostnaden per lottorad per dragning är en euro. Spelar du online betalar du normalt 2.25 euro per rad för två dragningar.

Dragningarna i Lotto 6aus49 sker två gånger per vecka, nämligen på onsdagar och på lördagar. På onsdagen finns en garanterad jackpott på en miljon euro. På lördagen är jackpotten istället på minst två miljoner euro. Genom åren är det dock en hel del spelare som har vunnit betydligt mer än så. Rekordet, som faktiskt har stått sig sedan 2007, är på 45,4 miljoner euro.

Dinolotto

Dinolotto lanserades 2016 och är i grunden en variant på EuroMillions. Det finns dock några skillnader. Till exempel finns en fast jackpott som alltid ger 50 miljoner euro. Chansen att ta hem denna jättevinst är en på 140 miljoner!

I Dinolotto väljer du fem nummer mellan 1-50 samt två tilläggsnummer (dinonummer) mellan 1-12. Spelar du på nätet betalar du 30 kr per lott per dragning (tisdag & fredag).

Det finns totalt 13 vinstgivande resultat i Dinolotto. 5 + 2 rätt ger 50 miljoner euro (vinsten kan dock givetvis delas på flera vinnare). 2 rätt (vanliga nummer) ger en vinst på 5 euro.

Bonus på lotto

Vissa av de sajter online som erbjuder lottospel på nätet ger oss spelare en liten bonus för att prova på spelen. Hos vissa kan du använda en vanlig spelbonus, till exempel för casino, för att köpa kuponger.

Hos andra får du en eller ett par gratis kuponger att spela med. Det finns också exempel på så kallade cashback-erbjudanden. Kort sagt får du betala för din första kupong med egna pengar. Om den inte ger vinst får du insatsen tillbaka.

Viktigt med rätt licens

Notera att du endast bör utnyttja erbjudanden på sajter med licens från Sverige. Det finns tyvärr mer ljusskygga verksamheter som vill utnyttja intresset för spel på internationella lotterier, och väljer du en sajt med licens i exempelvis Costa Rica finns en risk att du råkar ut för en bluff.

Spela på lotto på nätet

Det finns ingen hake med att använda bonusar på lotto om du väljer en sajt med svensk licens. Skulle du vinna stort får du behålla alla pengar som dina egna. Se bara till att läsa villkoren noga innan du tar del av ett erbjudande så att du förstår precis hur det fungerar.

Fick du ut det du ville av texten?

Klicka på en stjärna för att sätta betyg.

Medelbetyg 1 / 5. Antal röster: 1

Inga betyg ännu, blir först med att betygsätta artikeln.

Saknar du något eller har du någon annan feedback?

Hur kan vi förbättra artikeln?